Czy wiedza naukowa przydaje się w gotowaniu? Wbrew pozorom kuchnia molekularna ma wiele wspólnego z nauką. Smaki powstają przez wykorzystanie zaskakujących zestawień.
W kuchni molekularnej można eksperymentować Sos w postaci pianki, kawior z marchewki i polewa owocowa w postaci kapsułki to tylko niektóre propozycje.
W Wola Parku odbyło się spotkanie z kuchnią XXI wieku, ukrytą w molekułach. Kulinarni smakosze mogli poczęstować się wytrawnymi pralinami, ciastem czy marynowaną rzepą posypaną sezamem.
Dodatkowo zaprezentowano rzeźby wykonane z owoców i warzyw. Carving, bo tak profesjonalnie nazywa się sztuka rzeźbienia w owocach i warzywach, wykonali Łukasz Szewczyk oraz Piotr Wasik. Można było oglądać palmę zrobioną z ananasa oraz kwiaty z arbuzów, kiwi czy pomidorów.
Chętnych na kosztowanie specjałów kuchni molekularnej nie brakowało.
Agata Czubik