Naukowcom z Wielkiej Brytanii udało się wyhodować fioletowe pomidory mogące pomóc nam w walce z rakiem, chorobami serca i ze starzeniem się.
Tajemnica niezwykłego koloru warzyw tkwi w dużej zawartości tzw. antocyjanin – barwników obecnych m.in. w jeżynach czy owocach aronii.
Uczeni z kwiatów innej rośliny – wyżlina większego (zwanego też lwią paszczą) – wyizolowali dwa geny odpowiedzialne właśnie za produkcję antocyjanin, wsadzili do pomidorów i pobudzili do pracy.
Nie zrobili tego bez przyczyny – działające przeciwzapalnie antocyjaniny uważane są za substancje mające duże zdolności zarówno hamowania procesów mogących prowadzić do niektórych nowotworów, jak i ochrony przed schorzeniami układu krążenia oraz spowalniania związanych z wiekiem zmian degeneracyjnych.
Pierwsze eksperymenty przeprowadzone na myszach już pokazały, iż istotnie, fioletowe pomidory mogą stać się kiedyś skuteczną bronią w walce z wymienionymi wyżej problemami.
Naukowcy z Norwich użyli zmienionych genetycznie gryzoni, znacznie bardziej niż normalne podatnych na rozwój raka. Połowa zwierząt otrzymywała z pożywieniem duże ilości fioletowych pomidorów. Okazało się, że karmione w ten sposób myszy są znacznie bardziej odporne na zachorowanie.
Szczegóły odkrycia publikuje najnowsze „Nature Biotechnology”.