Owoce z jadalną częścią w kolorze białym, jak gruszki czy jabłka, mają dużo tzw. fitochemicznych, czyli naturalnych substancji nieodżywczych.
Odkryto właśnie, że zmniejszają one ryzyko wylewu krwi do mózgu średnio o 52 proc. – donosi medicalnews.com.
Nie będące witaminami, substancje fitochemiczne wzmacniają organizm i zapobiegają chorobom. By sprawdzić, czy istnieje zależność między ich jedzeniem, a wylewami, holenderski Wageningen University zestawił zbierane przez 10 lat dane o 20 tys. osób z ich dietą.
Substancje obecne w owocach pomarańczowo-żółtych, czerwonych i zielonych nie wpływają na ryzyko wylewu. Jednak statystyka dotycząca jedzenia białych owoców i warzyw pokazała, że z każdymi zjedzonymi 25 gramami dziennie ryzyko spada o 9 proc. – dodaje portal.
Z odpowiedzi o ilości jedzonych warzyw i owoców uzyskali średnią wartość 52 proc. Badani wskazali w ankietach, że jedli jabłka, gruszki, zielone ogórki, kalafiora, ziemniaki i cykorię.
Więcej na: www.medicalnewstoday.com