Najwyższa Izba Kontroli opublikowała raport na temat jakości żywności w Polsce, oraz tej samej żywności dla konsumentów zamieszkujących zachód UE.
Okazuje się, że zjawisko tzw.podwójnej jakości produktów żywnościowych na rynkach Unii Europejskiej nadal istnieje.
Dla przykładu niemieckie chipsy Crunchips smażono na oleju słonecznikowym, z kolei polskie na oleju palmowym z dodatkiem wzmacniacza smaku.
Następnie kawa Nescafe Classic na zachodzie jest mocniejsza, niżeli w Polsce, a czekolada Milka z orzechami, którą kupują w swoich sklepach zachodni sąsiedzi posiada o wiele więcej orzechów, niż ta sama czekolada w polskich sklepach.
Odnotowano dwa przypadki produktów lepszej jakości w Polsce. Czekolada Milka Oreo kierowana na polski rynek miała lepszy smak i zawierała mniej zamiennika tłuszczu kakaowego. Napój Capri Sun Orange z polskiego rynku zawierał 20 proc. soku pomarańczowego, a z niemieckiego wyłącznie 7 proc.
ZielonyDziennik.pl