Ekologiczne opakowania na wynos — wydatek czy inwestycja?

0
1331
views

Ekologia to temat, który stale zyskuje na popularności. Trend ten dotyczy już niemal każdej dziedziny życia! Coraz więcej lokali gastronomicznych decyduje się na zastosowanie w swoim biznesie rozwiązań mających wspierać dbanie o środowisko. Wśród klientów również można dostrzec zainteresowanie tym tematem — chętniej wybierają się oni do restauracji oraz barów, które informują o stosowaniu opakowań ekologicznych. O ile wprowadzenie biodegradowalnych rozwiązań do lokalu nie jest problematyczne, o tyle zastosowanie ich w przypadku zamówień na wynos, to według niektórych bardziej skomplikowana kwestia.

Czy wprowadzenie ekologicznych opakowań na wynos jest problematyczne?

Czasem może wydawać się, że zintegrowanie całego systemu dostaw w taki sposób, by był w pełni ekologiczny, jest niezwykle czasochłonne i wymagające. Co prawda trzeba odpowiednio przemyśleć ten proces, głównie ze względu na różnorodność opakowań eko na wynos, jakich będziemy potrzebować — od miseczek na zupy i dipy, przez kubki na gorące i zimne napoje, aż po boxy na sałatki. Czy jest to więc problematyczne? Odpowiadamy — nie! Warto złożyć zamówienie w miejscu, gdzie oferowane są wszystkie wyżej wymienione rodzaje opakowań biodegradowalnych, np. w internetowej hurtowni opakowań Cantino, dzięki czemu oszczędzimy sporo czasu. Kolejną kwestią, jaka powstrzymuje niektórych właścicieli restauracji czy barów przed zastosowaniem tego rozwiązania, jest cena. Co prawda ekologiczne pudełka na wynos bywają czasem nieco droższe niż klasyczne, plastikowe, ale ich zakup przyniesie zdecydowanie więcej korzyści dla biznesu! Zadowolenie klientów, którzy mają poczucie dokonywania świadomego wyboru, dbałość o planetę, poprzez ograniczenie wytwarzania odpadów, poprawa wizerunku firmy… to tylko kilka z nich. 

Biodegradowalne opakowania na wynos — jakie wybrać?

Na rynku dostępnych jest wiele biodegradowalnych opakowań na wynos — z racji stale zwiększającej się świadomości społeczeństwa, marki oferują nam coraz więcej produktów, wykonanych z różnych materiałów. Popularnym i znanym rozwiązaniem jest oczywiście papier, ale możemy z łatwością znaleźć pudełka czy kubki z mączki kukurydzianej, pulpy drzewnej, czy z XPS. Każdą z tych opcji łączy jedna, niezwykle istotna cecha — pomagają chronić planetę. Nie warto obawiać się o ich trwałość, ponieważ obecnie stosowane technologie pozwalają na stworzenie ekologicznych opakowań na wynos w taki sposób, by nie odstawały jakością od tych plastikowych.

Opakowania na wynos papierowe

Popularność tego rozwiązania jest uzasadniona. Oprócz tego, że papierowe opakowania na wynos są ekologiczne, warto podkreślić, iż niezwykle szybko ulegają biodegradacji. Kolejną istotną zaletą jest także możliwość poddania ich recyklingowi — odpowiednie składowanie tego typu odpadów pozwala odzyskać makulaturę. Papierowe pudełka czy kubki są też stosunkowo tanie w produkcji, co przekona szczególnie tych, którzy zwracają dużą uwagę na cenę. Pamiętajmy również, że na opakowaniach na wynos z papieru możemy z łatwością umieścić logo!

Opakowania z pulpy drzewnej

Opakowania z pulpy drzewnej to nieco mniej popularne rozwiązanie, ale ma wiele zalet. To jedna z najbardziej przyjaznych dla środowiska alternatyw plastiku! Pojemniki stworzone z włókien naturalnych cechuje trwałość i niezawodność pod każdym względem — są funkcjonalne, ale też estetyczne. Opakowania na wynos z pulpy drzewnej mogą być poddawane recyklingowi, jak i kompostowane, dzięki czemu pomagają chronić planetę. Warto podkreślić, iż są w pełni biodegradowalne — w wyniku działania mikroorganizmów zostają rozłożone na swoje pierwotne składniki.

Opakowania z mączki kukurydzianej

Mączka kukurydziana, oznaczana często jako PLA, to materiał powstały w wyniku fermentacji skrobi kukurydzianej. Materiał ten jest w pełni biologiczny, co oznacza, że pochodzi z biomasy. Kolejną zaletą jest jego biodegradalność — ulega takiej samej przemianie jak te wyżej wymienione. Warto podkreślić, że opakowania na wynos z mączki kukurydzianej są termoplastyczne, czyli można je stopić i wykorzystać ponownie bez znacznego pogorszenia ich właściwości! Cechuje je także pochodzenie z zasobów odnawialnych, co daje im znaczną przewagę nad plastikiem na bazie ropy naftowej. Podsumowując, opakowania na wynos z PLA to doskonała alternatywa, która z pewnością świetnie sprawdzi się w każdym lokalu gastronomicznym oferującym zamówienia na wynos.

Opakowania na wynos z XPS

Popularność materiału, jakim jest XPS stale rośnie. Doskonale sprawdza się on w produkcji ekologicznych opakowań na wynos, gdyż jego największą zaletą jest lekkość. Producenci często opisują go jako 95% powietrza i 5% polimeru. Pojemnik wykonany z XPS waży aż o połowę mniej, niż ten z materiałów polimerowych, co gwarantuje oszczędność surowców oraz energii. Opakowania na wynos z XPS nadają się do recyklingu oraz cechują największą trwałością w porównaniu do pozostałych alternatyw.

Opakowania na wynos z trzciny cukrowej

W sytuacji, kiedy chcemy dbać o środowisko, ale potrzebujemy opakowań na wynos, które będą trzymały ciepło lepiej niż papier, idealnie sprawdzą się te z trzciny cukrowej. Przeprowadzono liczne testy — wykazano, że materiał ten nie przemaka aż do 12 godzin! Mamy więc pewność, iż zamówienie zostanie dostarczone i skonsumowane przez klienta, zanim opakowanie się uszkodzi. Dodatkowo pudełka z trzciny cukrowej można podgrzewać w mikrofali, a także rozkładają się w mniej więcej 45-60 dni, w zależności od warunków.

Ekologiczne opakowania na wynos — czy warto?

Niezależnie od tego, czy w lokalu gastronomicznym zastosowane zostaną opakowania na wynos z papieru, PLA, trzciny cukrowej, pulpy drzewnej, czy XPS, zdecydowanie przyniesie to wiele korzyści. Dbałość o środowisko to istotna wartość, która w znaczny sposób poprawia wizerunek firmy. Dla wielu klientów to właśnie ona jest decydującą kwestią w wyborze restauracji. Zamówienia na wynos potrafią generować sporo odpadów — plastikowe reklamówki, styropianowe pudełka czy miseczki, to śmieci, które będą rozkładały się setkami lat. Warto zamienić je na ekologiczne alternatywy zarówno dla planety, jak i dla swojego biznesu, ponieważ gdy oprzemy go na świadomości i odpowiedzialności, przyciągnie więcej klientów.

Materiał zewnętrzny