Choć unoszący się znad garnków zapach może zaostrzyć apetyt, czasem jest on niepożądany – zwłaszcza wtedy, gdy coś przypalisz albo przyrządzasz rybę lub danie na głębokim tłuszczu. Co możesz zrobić, by uniknąć niepożądanych zapachów w tym pomieszczeniu? Podpowiadamy!
Usuwaj przykre zapachy na bieżąco
Najczęstszym powodem nieprzyjemnych zapachów w kuchni jest to, co akurat gotujesz. Ryby czy smażone na głębokim tłuszczu potrawy są pyszne, ale aromaty powstające podczas ich przygotowywania unoszą się w powietrzu jeszcze na długo po tym, jak skończysz jeść. To samo dotyczy kulinarnych wpadek, czyli sytuacji, gdy zdarzy Ci się coś przypalić.
Kluczem do ich efektywnego i szybkiego usuwania jest posiadanie sprawnie działający okap, który szybko oczyści powietrze, a w przypadku wyciągu – również odprowadzi je na zewnątrz. Jakie urządzenie kupić? Dobrym pomysłem mogą się okazać okapy do zabudowy Electrolux, które nie tylko są wydajne, ale również zachwycają estetyczną formą. Co więcej, są wyposażone w funkcję Hob2Hood, która ułatwia korzystanie z nich na co dzień. Za jej sprawą okap i płyta grzewcza współpracują ze sobą w pełni automatycznie i oczyszczanie powietrza uruchamia się samoczynnie, gdy tylko zaczynasz gotować. Masz więc pewność, że nieprzyjemny zapach zostanie odprowadzony zanim na dobre rozejdzie się po pomieszczeniu.
Dbaj o czystość urządzeń AGD
Bardzo często nieprzyjemny zapach w kuchni nie jest związany z przyrządzanymi przyprawami, a z urządzeniami AGD. Z tego powodu należy regularnie je czyścić, nawet jeśli na pierwszy rzut oka wyglądają na czyste. Resztki jedzenia nagromadzone na powierzchni przez pewien czas pozostaną bezwonne, jednak w końcu zaczniesz już je odczuwać – a i później zabierzesz się za ich czyszczeniem, tym będzie tu trudniejsze.
Jakie urządzenia kuchenne wymagają regularnego mycia, by nie powodować powstawania przykrych zapachów? Należą do nich:
- lodówka – rozlane wewnątrz, zaschnięte resztki jedzenia mogą mieszać się z aromatem świeżo włożonych do środka potraw, tworząc mieszankę, która szybko przedostanie się do reszty pomieszczenia;
- piekarnik – przypalone resztki być może wywietrzeją kilka minut po zakończeniu pieczenia, jednak przypomną o sobie, gdy tylko uruchomisz urządzenie po raz kolejny;
- mikrofalówka – potrawy odgrzewane w brudnej kuchence mikrofalowej mogą nasiąkać zapachami, które unoszą się w jej wnętrzu;
- zmywarka – resztki jedzenia nie tylko nieprzyjemnie pachną, ale mogą też zatykać odpływ, a w konsekwencji doprowadzić do uszkodzenia sprzętu.
Stosuj naturalne odświeżacze powietrza
Boisz się stosowania chemicznych odświeżaczy powietrza w kuchni, w której produkty spożywcze mają bezpośredni kontakt z blatem roboczym, stołem czy naczyniami leżącymi na wierzchu? Słusznie – znajdujące się w nich związki nie powinny być spożywane, a istnieje duże ryzyko, że pachnąca mgiełka osiądzie po rozpyleniu wszędzie, czyli również tam, gdzie za chwilę zaczniesz przygotowywać posiłek.
Na szczęście możesz skorzystać z naturalnej alternatywy w postaci naturalnych odświeżaczy powietrza, które wykonasz samodzielnie. Co może Ci posłużyć w tym celu?
- Suszone owoce i przyprawy, takie jak pomarańcze, goździki i cynamon.
- Woda połączona z olejkiem eterycznym o Twoim ulubionym zapachu.
- Skórka od cytryny namoczona w wodzie z łyżeczką spirytusu.
Nie zapominaj również o regularnym wietrzeniu kuchni. Brak wymiany powietrza nie tylko zamknie przykre zapachy w pomieszczeniu, lecz może się też przyczynić do powstawania wykwitów na ścianach ze względu na wysoką wilgotność.
Materiał zewnętrzny