Zielony Dziennik

Naturalne produkty spożywcze, które pomagają w odchudzaniu

Niektóre produkty, jak np. kawa, cynamon czy imbir wspomagają proces odchudzania. Przedstawiamy listę, z którą odchudzanie będzie łatwiejsze.

Niektóre produkty posiadają właściwości sprzyjające spalaniu tkanki tłuszczowej. Są skuteczne, a do tego smaczne, więc nie ma sensu wydawać pieniędzy na odchudzające suplementy diety w tabletkach. Przedstawiamy zestaw ośmiu naturalnych „spalaczy tłuszczu”.

O tym, czy dany produkt będzie szczególnie przydatny w odchudzaniu czy też nie, w dużym stopniu decydują związki zawarte w produktach spożywczych – głównie owocach, warzywach, roślinach i ziołach – które przyczyniają się do szybszego i efektywniejszego odchudzania. Dzięki temu, że podchodzą wprost z natury, są w pełni bezpieczne dla organizmu.
Poznaj osiem popularnych źródeł tego rodzaju „spalaczy tłuszczu”, które wspomagają odchudzanie. Pamiętaj, że cały czas mówimy o wspomaganiu, a nie zastępowaniu, ponieważ nawet najlepsze specyfiki, czy to naturalne, czy syntetyczne, nie zastąpią zbilansowanej diety z niewielkim deficytem kalorycznym i regularnej aktywności fizycznej.

1. Cynamon
Cynamon podkręca termogenezę organizmu, zwiększając w ten sposób jego dzienne wydatki energetyczne. Spożycie tej przyprawy powoduje charakterystyczne uczucie rozgrzania i to właśnie ono w głównej mierze odpowiada za właściwości odchudzające. Ponadto cynamon ma działanie detoksykacyjne i poprawia trawienie. Z korzyścią dla smaku można go spożywać z najróżniejszymi produktami, potrawami i napojami, począwszy od jogurtu naturalnego, poprzez kawę, skończywszy na ryżu. Pojawiły się jednak doniesienia, w których naukowcy przestrzegają przed nadmiernym spożywaniem cynamonu.

2. Kurkuma
Zawarta w kurkumie kurkumina przyspiesza trawienie tłuszczów, dzięki czemu nadmierna tkanka tłuszczowa szybciej ubywa z organizmu. Z punktu widzenia odchudzania korzystnym działaniem jest również redukcja wolnych rodników, których stężenie się zmniejsza po spożyciu kurkumy. Wstępne badania naukowe potwierdzają, że odchudzanie przy wsparciu tej przyprawy jest skuteczniejsze niż bez niej. Kurkumę można dodawać do mięs, herbaty czy wody z cytryną.

3. Imbir
W składzie imbiru znajdują się fenole, które podwyższają temperaturę ciała, doprowadzając do wzmożonego spalania kalorii. Dodatkowo ma on działanie antyoksydacyjne, pozwalając na zredukowanie liczby wolnych rodników w organizmie. Inna ważna w odchudzaniu właściwość imbiru to przyspieszenie metabolizmu i usprawnienie procesów trawiennych, w efekcie czego wzrasta liczba spalanych kalorii.

4. Pieprz cayenne
Pieprz cayenne zawiera kapsyinę – związek, któremu zawdzięcza swój ostry smak. To ona sprawia, że po zjedzeniu potrawy mocno przyprawionej pieprzem caynne pojawia się charakterystyczne uczucie, takie jak ciepłota wydobywająca się ze środka organizmu. W rezultacie podwyższonej temperatury ciała zachodzi szybsze spalanie tkanki tłuszczowej, dlatego poleca się pieprz caynne jako naturalne wsparcie w odchudzaniu. Jeśli lubisz ostre potrawy, z pewnością ucieszy Cię ta informacja. Pomimo, że podawane są liczne właściwości zdrowotne tego pieprzu, to mimo wszystko zalecamy dużą rozwagę w jego spożyciu, ponieważ nadmiernie spożywany może przyczynić się do wielu poważnych konsekwencji zdrowotnych.

5. Ocet jabłkowy
Ocet jabłkowy na odchudzanie?! Jak najbardziej! To zasługa wysokiej zawartości polifenoli i flawonoidów, które wspierają walkę z nadmierną tkanką tłuszczową. Wystarczy pół szklanki dziennie przez kilka tygodni, żeby uzyskać lepsze rezultaty w odchudzaniu dzięki octowi jabłkowemu. W zależności od upodobań możesz go pić lub mieszać z innymi daniami albo napojami, np. sałatkami bądź wodą.

6. Kawa
Nie bez przyczyny znajdująca się w kawie (niezależnie od rodzaju i koloru) kofeina jest dodawana do wielu suplementów diety na odchudzanie. Jej spożycie prowadzi do szybszej przemiany materii, co przekłada się również na efektywniejsze spalanie tkanki tłuszczowej. Jednocześnie kofeina redukuje łaknienie, choć ten efekt nie trwa zbyt długo. Warto po nią sięgnąć także ze względu na właściwości pobudzające, jednak nie należy spożywać jej w nadmiarze.

7. Gorzkie pomarańcze
Synefryna – w głównej mierze ten związek odpowiada za odchudzające działanie gorzkich pomarańczy. Zalicza się go do termogeników, czyli substancji, które powodują podwyższenie temperatury ciała. Można tu zaobserwować działanie podobne jak w przypadku pieprzu caynne, imbiru czy cynamonu. Właściwości syneferyny zawartej w dużym stężeniu w gorzkich pomarańczach porównuje się do efedryny, przy czym syneferyna – w przeciwieństwie do efedryny – jest bezpieczna dla zdrowia.

8. Herbata
Skoro jest kawa, nie może zabraknąć herbaty. Lepsze trawienie, szybszy metabolizm, mniejsze uczucie głodu – to najważniejsze efekty, które można uzyskać dzięki herbacie. Co ważne, nie jest istotne, jakiego „koloru” herbatę pijesz – czerwona, zielona czy czarna tak samo dobrze pomagają w walce ze zbędną tkanką tłuszczową.

Osoby odchudzające się powinny stosować wspomniane „naturalne spalacze tłuszczu” z dużą ostrożnością, ponieważ choć są one naturalne i generalnie nie szkodliwe dla zdrowia, to jednak w dużych ilościach mogą również okazać się szkodliwe, dlatego zawsze warto zdobyć wiarygodne informacje na temat danego produktu, zanim zdecydujesz się na włączenie go do swojej diety.

Efekty picia dużej ilości kawy czy regularnego spożywania ostrego pieprzu mogą przynieść więcej szkód niż pożytku, dlatego należy pamiętać że są to jedynie produkty wspomagające odchudzanie, ale nie warto przesadzać z ich spożyciem. Więcej na temat różnych produktów spożywczych wpływających korzystnie na proces odchudzania przeczytasz na WygranaOnline.