Zielony Dziennik

Polacy coraz częściej kupują gęsinę

Większość Polaków nie wyobraża sobie życia bez spożywania mięsa. Niestety z racji zróżnicowanych cen nie zawsze możemy pozwolić sobie na mięsne rarytasy.
Według najnowszych informacji Polacy coraz częściej sięgają po gęsinę pomimo tego, że ceny tego mięsa wcale nie są niskie.
Z danych GUS wynika, iż hodowla piskląt gęsich od stycznia do sierpnia br. wyniosła 6,3 mln sztuk. Chociaż, to znacznie mniej niż w ubiegłym roku tendencja raczej wykazuje ciągły wzrost.

– ,,Jeszcze kilka lat temu gęsina dostępna była sezonowo i głównie w formie zamrożonej.

Obecnie konsumenci coraz chętniej sięgają po ten gatunek mięsa nie tylko w restauracjach, ale i w domu, chociaż nadal jest to produkt niszowy i ma niewielki udział w całkowitej konsumpcji mięsa drobiowego.

Od kilku lat organizacje producentów gęsi zachęcają Polaków do spożywania tego gatunku mięsa zgodnie ze staropolskim przysłowiem „Na świętego Marcina dobra gęsina’’  – mówi Magdalena Kowalewska, specjalista w Departamencie Analiz Ekonomicznych, Sektorowych i Rynków Rolnych w Banku BGŻ BNP Paribas.

.

Julian Z. Pankiewicz, Wiadomości