Zielony Dziennik

Jak nie należy grillować?

Grillowanie z pozoru nie należy do najtrudniejszych zadań, jednak pewnych rzeczy i zachowań koniecznie trzeba się wystrzegać. Mogą mieć one bowiem wpływ na nasze bezpieczeństwo, a także zdrowie.

Jak nie grillować? Dzisiaj odpowiemy na to pytanie i zastanowimy się co zrobić żeby nasze grillowanie było w pełni udane.

Czyszczenie grilla to podstawa

To czego z pewnością nie należy robić, to odstawiać zabrudzony sprzęt do grillowania. Każde grillowanie powinno kończyć się dokładnym czyszczeniem sprzętu, w przeciwnym wypadku ciężko będzie go później odszorować, przez co będzie się on niszczył. Uporczywe szorowanie może zaszkodzić grillowi, ponieważ będzie zdzierać jego zewnętrzną powłokę, a więc straci on dobry wygląd, a w konsekwencji szybciej trzeba będzie go wymienić na nowy. Smażenie potraw na niewyczyszczonym grillu może się okazać szkodliwe dla naszego zdrowia. Zdarza się, że rakotwórcze substancje przenikają do jedzenia, a to jest naprawdę groźne.

Co możemy zrobić poza dokładnym myciem grilla po każdym użyciu? Dobrze jest kupić grill, który będzie łatwy w czyszczeniu. Do takich grilli zaliczamy między innymi Lotus Grill, nadaje się on do mycia w zmywarce. Wystarczy go jedynie rozłożyć na części i nastawić odpowiedni program. Po chwili będzie on wyglądał jak nowy, a my nawet nie musimy za wiele robić.

Unikaj substancji łatwopalnych

Grilla nie należy rozpalać za pomocą substancji łatwopalnych. Mimo, że niekiedy wydaje się to być dobrym pomysłem, zwłaszcza kiedy ciężko nam idzie rozpalenie, to jest to wręcz surowo zabronione. Najlepiej używać jedynie drewna oraz węgle, jeśli jednak to nie wystarcza, możemy posłużyć się podpałką z naturalnej parafiny. Rozkładamy ją wtedy w trzech miejscach i podpalamy, a ogień szybko powinien się pojawić. Wszelkiego rodzaju dezodoranty, oleje silnikowe, perfumy, czy benzyna muszą zostać wyeliminowane. Nie tylko mogą spowodować pożar, ale również zaszkodzić smażonym potrawom.

Jeśli cierpliwość nie jest naszą mocną stroną warto zakupić Lotus Grill, bowiem nie ma szybszego grilla na całym rynku. Lotus Grill jest gotowy do smażenia w zaledwie trzy minuty, ponieważ posiada wbudowaną dmuchawę, która generuje stały dostęp powietrza do pojemnika z węglem. Wystarczy, że rozpalisz grill, a już za chwilę będzie można rozkładać mięso na ruszcie.

Temperatura grillowania

Przy grillowaniu najważniejsza jest temperatura grilla. Kiedy jest za niska bądź za wysoka bardzo łatwo jest zmarnować jedzenie. Najłatwiej sprawdzić ją przykładając rękę nad rusztem w bezpiecznej odległości. Jeśli poczujemy przyjemne ciepło to możemy układać na tackach wszystko co przygotowaliśmy na grilla. Starajmy się być cierpliwi i nie zdejmujmy nigdy nie dosmażonych potraw. Połowicznie surowe mięso może być niebezpieczne dla naszego zdrowia i powodować zatrucia. Czasami lepiej dłużej poczekać i mieć pewność, że mięso zostało dostatecznie wysmażone.

W tym wypadku również idealnie sprawdzi się Lotus Grill, który posiada regulację temperatury. Teraz będziesz mieć pewność, że wszystkie potrawy są dostatecznie dosmażone, a co najważniejsze zdrowe i smaczne.

Z Lotus Grillem każde grillowanie będzie udane i nadzwyczaj proste. Takiego urządzenia nie było dotąd na rynku. Teraz dostępne jest dla każdego.

Jeśli chcesz grillowanie uczynić łatwym, prostym i przyjemnym zapoznaj się z grillem najnowszej technologii na stronie www.zdroweimarkowe.pl.

Kopiuj do
schowka
jako HTML