22 marca o godzinie 18.00 w Akademii Kulinarnej Fumentii w Gdańsku odbędą się warsztaty Bar vs Kuchnia. Bar i Kuchnia …twórczy alians, czy święta wojna? Jak wykorzystać techniki kulinarne w sztuce barmańskiej?
Podczas warsztatów "Bar vs Kuchnia" przedstawimy kulinarne podejście do sztuki koktajlu. Przygotujemy napoje z wykorzystaniem pieczonych owoców, aromatyzowanego masła, puree, pudru i puchu owocowego. Poznamy praktyczne zastosowanie procesów infuzji, żelifikacji, fat washingu i owędzania w miksologii.
Co w menu?
Mai Tai z ananasem pieczonym w brązowym cukrze.
Honolulu Honey na aromatycznym maśle miodowym i puree z mango.
Danziger Jelly – kopytko z Goldwassera z pudrem ze skórki pomarańczy i puchem cytrynowym.
Becon & Egg Coupette na bourbonie infuzowanym wędzonym boczkiem.
Old Fashioned owędzany dymem cynamonowo-waniliowym.
"Bar vs Kuchnia" to połączenie praktycznych warsztatów z prezentacją multimedialną . Wszystkie koktajle zostaną przygotowane przez uczestników – każdy będzie miał okazję złapać za shaker, muddler i łyżkę barmańską!
Wspólnie przygotujemy także składniki i półprodukty niezbędne do poszczególnych etapów naszej koktajlowej podróży, a każdy z etapów zakończymy degustacją.
Kto prowadzi warsztaty?
Rafał Ciesielski
Pasjonat sztuki barmańskiej i miksologii wszelakiej, barman i bar manager, który zawodowe szlify zdobywał przez ponad 10 lat na londyńskiej scenie gastronomicznej Tworzył w kilku fantastycznych miejscach, mianowicie: Circus Restaurant & Bar, SO.UK, Cinnamon Club,Gaucho, Café Anglais i Lutyens Restaurant.
Cena: 250 zł/os.
Liczba miejsc ograniczona
Więcej informacji >>>
Fot. Fotolia.pl