Zielony Dziennik

Przepis dla tych, którzy wiecznie się spieszą

Wielokrotnie słyszę taką wypowiedź: nie mogę się tak odchudzać bo nie mam czasu na gotowanie. To jedna z najbardziej klasycznych wymówek, jakie można usłyszeć.

Aby obalić ten stereotyp, poniżej zamieszczam przepis na ekspresowego kurczaka.

Razem z przygotowaniem dowolnej sałatki każdy ma obiad w 15 minut.
 

SKŁADNIKI
1 pierś kurczaka
do smaku – sól, pieprz
zarodki pszenne lub bułka tarta
2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
sok z cytryny oraz koperek lub bazylia

Pierś kurczaka kroimy w poprzek włókien na plasterki grubości ok. 1 cm. Posypujemy je solą i świeżo zmielonym pieprzem oraz koperkiem lub bazylią, jak kto woli.
Każdy kawałek obtaczamy w zarodkach pszennych. Na patelni teflonowej rozgrzewamy oliwę i układamy plasterki kurczaka. Smażymy po 3 minuty z każdej strony.

Podajemy z dowolną sałatką. Smacznego!

Aneta Tamborska

Redaktor Działu zdrowa żywność – diety