Wielokrotnie słyszę taką wypowiedź: nie mogę się tak odchudzać bo nie mam czasu na gotowanie. To jedna z najbardziej klasycznych wymówek, jakie można usłyszeć.
Aby obalić ten stereotyp, poniżej zamieszczam przepis na ekspresowego kurczaka.
Razem z przygotowaniem dowolnej sałatki każdy ma obiad w 15 minut.
SKŁADNIKI
1 pierś kurczaka
do smaku – sól, pieprz
zarodki pszenne lub bułka tarta
2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
sok z cytryny oraz koperek lub bazylia
Pierś kurczaka kroimy w poprzek włókien na plasterki grubości ok. 1 cm. Posypujemy je solą i świeżo zmielonym pieprzem oraz koperkiem lub bazylią, jak kto woli.
Każdy kawałek obtaczamy w zarodkach pszennych. Na patelni teflonowej rozgrzewamy oliwę i układamy plasterki kurczaka. Smażymy po 3 minuty z każdej strony.
Podajemy z dowolną sałatką. Smacznego!
Aneta Tamborska
Redaktor Działu zdrowa żywność – diety