Zielony Dziennik

Dobra forma przez całą jesień – to możliwe!

„Idzie jesień, nie ma na to rady” – niegdyś nucili śpiewacy. Razem z nią słota, chandra i przeziębienie. Są jednak sposoby, aby uporać się z negatywnymi skutkami zmiany pory roku – wystarczy zachować odpowiednią dietę, systematycznie się wysypiać oraz spędzać czas aktywnie.

Co to jednak znaczy, kiedy mamy stawić czoła ochłodzeniu i znużeniu?

W trakcie zmiany pór roku, szczególnie w czasie przejściowym pomiędzy latem a jesienią, narzekamy na złe samopoczucie, przygnębienie i rozleniwienie. Takie uczucie tłumaczy się zwykle coraz krótszym dniem i dużymi skokami temperatury w ciągu doby. To również czas, kiedy zmienia się zapotrzebowanie organizmu na poszczególne składniki odżywcze, witaminy i minerały. Nasz organizm po prostu potrzebuje ich więcej, a zimno i plucha jeszcze tylko wzmagają apetyt. Aby zadbać o swoje dobre zdrowie oraz samopoczucie pamiętajmy o kilku wskazówkach, które pozwolą nam w dobrej formie przetrwać jesień, niezależnie od aury za oknem.

Poskrom apetyt zdrowymi produktami

Jesienne samopoczucie i forma w znacznym stopniu zależą od dobranej diety. Odpowiednio dostosowany jadłospis pomoże uniknąć choroby i depresji, a tym samym wzmocni nasz układ odpornościowy. W tym okresie najistotniejszą rolę odgrywają warzywa i owoce będące źródłem witamin, które powinny stanowić część naszego codziennego menu. Należy po nie sięgać nie tylko dla samej przyjemności, ale również z rozsądku. Jesienią jadajmy zwłaszcza: winogrona, orzechy, jabłka, śliwki, brokuły, kapustę pekińską i maliny. Zapewnią one dostateczną dawkę witamin i wartości, m.in. witaminę C, beta-karotenu, kwasu foliowego, żelaza, potasu i cynku. Kwintesencją wielu z nich jest m.in. rosół, wywar warzywno-mięsny – zupa dobra na wszystko. Jesienią nasz organizm jest też bardziej narażony na infekcje wirusowe i bakteryjne, dlatego też powinniśmy szczególnie dbać o siebie w tym okresie. Zdrową, urozmaiconą dietę powinna uzupełniać nasza aktywność – ruch na świeżym powietrzu.

Zielenina z mięsem zwiększy odporność

Do kulinarnych specjałów wzmacniających odporność, oprócz rosołu, należą też miód, czosnek, okrzyknięty naturalnym antybiotykiem oraz ryby. Ze znalezieniem tych produktów na sklepowej półce, tak samo jak z warzywami i owocami, nie powinno być problemu.
– W jesiennej diecie oprócz owoców, warzyw i ryb nie powinno zabraknąć również mięsa. Mawia się, że mięso i ryby dzięki dużej wartości energetycznej chronią przed utratą ciepła – to prawda – mówi Małgorzata Wódkiewicz z Zakładów Mięsnych Pekpol. – Powinniśmy pamiętać, że rekompensowanie wzmożonego apetytu nadmierną konsumpcją przetworzonej, bezwartościowej żywności stanowi pułapkę, powinniśmy na nią uważać. Istotne jest to, że dobrej jakości mięso jest jednym z najlepszych źródeł żelaza, które wpływa na naszą odporność i pobudza aktywność. Żelazo z mięsnych specjałów najlepiej wchłania się w towarzystwie witaminy C. Szybkim i prostym daniem, które jest połączeniem produktów będących źródłem tych wartości jest tortilla. Aby ją przygotować wystarczy kilka plasterków np. schabu krotoszyńskiego z naszej oferty, połączyć z pomidorami i liśćmi szpinaku. Następnie całość zawinąć w gotowe placki tortilla, a do smaku dodać sos – uzupełnia Wódkiewicz.

Zdrowa dieta wpływa nie tylko na odporność naszego organizmu czy samopoczucie, ale również na wygląd naszej skóry, tym samym poprawiając urodę.

 
Śpij i chwytaj słońce – sposoby na jesienną chandrę

Sama dieta może nie zapewnić jednak zdrowego i pięknego wyglądu. Sposobów na jesienne przesilenie jest więcej. Należą do nich: aktywność fizyczna, długi, zdrowy sen oraz uleganie ulubionym, małym przyjemnością. Ruch na świeżym powietrzu pobudzi krążenie krwi, poprawi jakość snu, a także odporność organizmu. Pozwoli także zapomnieć o znużeniu i utrzymać szczupłą sylwetkę. Najlepszym momentem w ciągu dnia na taką aktywność jest poranek. Już na początku dnia poprawiamy sobie nastrój, a także dotleniamy się, co pozytywnie wpływa na naszą uwagę i koncentrację. Natomiast sen, trwający 7-8 godzin, może sprawić, że nasza kondycja fizyczna i psychiczna ulegnie znacznej poprawie. Wspomniane drobne przyjemności zdecydowanie poprawią nam nastrój. Zaliczyć do nich można aromatyczne kąpiele, delektowanie się łakociami, a także taniec. Tak przeżyta jesień będzie wyjątkowym przedłużeniem słonecznego lata.

Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy, Robert Muzyczka poleca przepis na tortillę z liśćmi szpinaku i schabem krotoszyńskim ZM Pekpol

Składniki: 2 placki tortilli, 100g schabu krotoszyńskiego, 100g młodego szpinaku, 8 plastrów pomidora, 1 żółta papryka, 3 łyżki majonezu, 2 łyżki jogurtu naturalnego, sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Na podgrzane na suchej patelni tortille położyć plasterki schabu, liście młodego szpinaku, plasterki pomidora i pokrojoną w paseczki paprykę.
Majonez połączyć z jogurtem, dodać wyciśnięty czosnek, doprawić do smaku solą,  pieprzem i dokładnie wymieszać. Sos czosnkowy rozprowadzić na warzywach i zwinąć tortille w rożki.
Smacznego!

————

O firmie:
Pekpol to producent wysokiej jakości wyrobów mięsnych, będący na polskim rynku od ponad 30 lat (początki działalności sięgają 1974 roku). Zakłady Mięsne prowadzą aktywność zarówno na rynku krajowym, jak i za granicą. Firma eksportuje swoje produkty do takich krajów jak: Wielka Brytania, Irlandia, Włochy, Litwa i innych. Gama wyrobów jest bardzo szeroka: wędzonki, kiełbasy cienkie, wędliny podrobowe oraz wyroby blokowe.