Właściwie opracowana dieta połączona z aktywnością fizyczną może przynieść efekty i nie musi oznaczać głodówki. Jak cieszyć się życiem i jednocześnie nie rezygnować ze wszystkich kulinarnych przyjemności? Okazuje się, że w rozpoczęciu i utrzymaniu dobrych nawyków żywieniowych pomóc może mały sprzęt AGD.
Pomimo ciągle zmieniających się trendów, z mody nie wychodzi zdrowie i dobre samopoczucie. Nie bez powodu Polacy zmieniają nawyki żywieniowe i tryb życia na aktywny, wdrażając co rusz kolejny programy odnowy ducha i ciała. – Coraz częściej konsumenci decydują się na zakup urządzeń związanych z przygotowywaniem zdrowych potraw. Ich zainteresowaniem cieszą się niedrogie blendery, parowary, kombiwary, sokowirówki i wyciskarki zyskujące na popularności zwłaszcza w sezonie letnim – komentuje Tomasz Żelazny z OleOle.pl, sklepu internetowego z AGD, RTV i elektroniki użytkowej. Ile kosztują tego typu urządzenia, czy warto w nie inwestować i jakie korzyści może czerpać konsument z ich zakupu?
Zdrowe gotowanie na wiele sposobów
Z daniami przyrządzanymi na parze jeszcze kilka lat temu kojarzyły się co najwyżej słynne „pampuchy”, drożdżowe pyzy, które nasze mamy przygotowywały z wykorzystaniem gazy rozwieszanej na garnku. Dziś nowoczesne gospodynie za pomocą parowarów przygotowują pełne dania obiadowe już w 20 minut. Te, przez niektórych kojarzone z jedzeniem dla amatorów warzyw i ludzi ogarniętych manią zdrowego odżywiania, mogą zaskoczyć swoją funkcjonalnością niejednego.
Kilkupoziomowe parowary pozwalają przygotować zróżnicowany posiłek podczas jednego gotowania bez mieszania smaków poszczególnych składników zarówno warzyw, jak i mięs. – Większość urządzeń wyposażonych jest od jednego do czterech koszyków, a także specjalne szufladki na przyprawy nadające smak przygotowywanym potrawom. Ceny urządzeń rozpoczynają się już od 86 złotych, a najdroższe urządzenie w e-sklepie to koszt 421 złotych – komentuje Tomasz Żelazny z OleOle.pl, sklepu internetowego z AGD, RTV i elektroniką użytkową. Konsument może również wyposażyć się w kombiwar wykorzystujący cyrkulację gorącego powietrza. Urządzenie sprawdzi się podczas pieczenia, smażenia i grillowania, w wielu wypadkach zastępując tradycyjny piekarnik z termoobiegiem. Gotować można również pod ciśnieniem. Tu najlepsze będą szybkowary – szczelnie zamykane garnki wykonane ze stali nierdzewnej lub z aluminium. – Ceny 8-litrowych urządzeń rozpoczynają się od 250 zł – dodaje Tomasz Żelazny z OleOle.pl
Soki nie tylko z kartonika
Dzięki tradycyjnym sokowirówkom jesteśmy w stanie uzyskać sok z kilku warzyw i owoców. Jednak wielu konsumentów odstrasza problematyczny proces mycia urządzenia. Zdarza się, że już po kilkukrotnym użyciu motywacja do wyrobu soków domowym sposobem spada, a hałas jaki wytwarza sprzęt zapada w pamięć do tego stopnia, by skutecznie zniechęcić do powtórnego użycia. Obawy mogły budzić również duże rozmiary i skomplikowana budowa. – Negatywne cechy urządzeń powoli odchodzą w niepamięć. Sprzęt staje się mniej problematyczny i prostszy w eksploatacji – komentuje Żelazny z OleOle.pl. – W wielu przypadkach poszczególne elementy można myć w zmywarce, co pozwala zaoszczędzić czas i ograniczyć nakład pracy włożony w przygotowanie. Ceny wyciskarek są zdecydowanie niższe niż sokowirówek, rozpoczynają się już od kilkudziesięciu złotych. Sokowirówkę można zakupić już od 130 złotych – komentuje Żelazny. Sok wyciśnięty za pomocą sokowirówki ma dość klarowną i rzadką konsystencję. Wysokie obroty urządzeń powodują duże napowietrzenie soku, co uwidacznia się w postaci warstwy piany osadzonej na jego powierzchni. Niestety powstałe tą metodą napoje, nie nadają się do dłuższego przechowywania.
Za pomocą wolnoobrotowej wyciskarki uzyskamy sok nie tylko z miękkich owoców, ale także liści warzyw i ziół. Napój uzyskany przy pomocy wyciskarki jest gęstszy i mniej klarowny, naturalnie mętny i można go przechowywać w lodówce do 24 h. Jest on również bogaty w enzymy, witaminy i składniki.
Można jeszcze zdrowiej
Jeszcze innym rozwiązaniem, które wzbogaci dietę wymagającego konsumenta są grille elektryczne. Dania z rusztu, które najczęściej kojarzone są z letnią aurą bez problemu mogą pojawić się w domu i wzbogacić dietę. Potrawy przygotowane z ich zastosowaniem, podobnie jak w przypadku grillów tradycyjnych, nie wymagają użycia tłuszczu. – Ceny urządzeń rozpoczynają się od 97 złotych. Najpopularniejszym urządzeniem kategorii jest jeden z modeli Philips w cenie 206 złotych. Sterowany termostatem grill szybko się nagrzewa. Ponadto aż 3 z 4 elementów urządzenia można myć w zmywarce – komentuje Żelazny z OleOle.pl. Zdrowo mają również szansę odżywiać się osoby, które czasu na spędzanie w kuchni mają stosunkowo niewiele lub po prostu gotować nie lubią. Urządzenia, które dają możliwość przygotowania wielu potraw na przysłowiowej jednej łyżce oleju są także bogatsze w cenne wartości odżywcze.
Karolina Górowska
dotPR