Jemy coraz mniej pieczywa. W ciągu ostatnich 20 lat spożycie pieczywa w Polsce spadło aż o 40 proc. W 2011 roku jedna osoba zje ok. 54 kg. chleba. To o 43 kg. mniej niż w 1993 roku – wyliczył Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.
Jeśli tak dalej pójdzie, to w 2016 roku roczne spożycie pieczywa na jedną osobę może spaść nawet do 45 kg. – prognozują eksperci. Przestaliśmy jeść przede wszystkim tradycyjny chleb. Obecnie jemy go o 47,5 proc. mniej niż 17 lat temu. Przestaliśmy również kupować pieczywo pszenne, choć tu różnice są nieznaczne. Jego spożycie spadło w porównaniu z latami 90-tymi o kilogram na osobę. Więcej jemy jedynie pieczywa żytniego – donosi "Rzeczpospolita".
Malejąca popularność chleba w Polsce może mieć różne przyczyny. Według ekspertów – głównym powodem mogą być rosnące ceny pieczywa. Jednak ostatnie dane wskazują, że Polacy wciąż wydają na jedzenie tyle samo, a polski chleb jest jednym z najtańszych w UE.
Źródło informacji: ekonomia24.pl