Zielony Dziennik

Kontrola warzyw. Czy jesteśmy zagrożeni?

Atak zabójczej bakterii coraz bardziej możliwy. Wielkopolski Sanepid rusza z kontrolami dużych targowisk i sklepów sieci handlowych w regionie. Rutynowe kontrole przeprowadza też mazowiecki sanepid.

Inspektorzy sprawdzając skąd pochodzą warzywa sprzedawane na bazarach – donosi gazeta.pl.
Kontrole koncentrują się na dużych sklepach, ponieważ drobni sprzedawcy nie importują warzyw zza granicy. Sanepid chce się upewnić, czy do naszego kraju nie trafiły jakiekolwiek skażone bakteriami Escherichi Coli.

Jednakże nawet szczegółowe kontrole mogą nas nie uratować przed inwazją zabójczej bakterii.
Groźny szczep bakterii Escherichia coli może zawędrować do Polski. Jeśli nawet nie z zakażonymi warzywami, to mogą ją do naszego kraju sprowadzić chorzy. Takimi obawami podzielił się z reporterką RMF FM jeden z ekspertów – informuje rmf24.pl.

Bakteria przenosi się wraz z ludzkimi wydzielinami. Może więc atakować ludzi, którzy nie zjedli skażonych warzyw.

PR
Źródło informacji: www.wiadomosci.gazeta.pl