Zapewne każdy chciałby spożywać na co dzień produkty i wyroby zdrowe, smaczne, tanie, ekologiczne, bardzo wysokiej jakości o jak najdłuższej trwałości okresu przechowywania i przydatności do spożycia.
Jak w latach 90-tych zezwolono producentom na produkcję i nazewnictwo w/g własnych receptur wyrobów ,a przestały obowiązywać ściśle wcześniej przestrzegane Normy Branżowe na wędliny i wyroby wędliniarskie, jakość produkowanych wyrobów generalnie uległa pogorszeniu.
Ilość chemicznych dodatków funkcjonalnych do wędlin i wyrobów wzrosła z kilkunastu do kilkuset .
Proponujemy Państwu urządzenie nie spotykane w takiej wersji w Europie i na świecie.
Urządzenie służy do samodzielnego wędzenia grillowania i dowędzania gotowych wyrobów i wędlin w mieszkaniu.
Dym wędzarniczy nie wydziela się poza urządzenie na zewnątrz.
Temperatura wędzenia jest ustawiana i regulowana automatycznie. Możemy również zaprogramować okresy pracy wędzarni w ciągu doby lub tygodnia.
W zależności od tego tego, jaki wrób wędzimy, jak długi ma być okres przechowywania gotowego wyrobu/dni czy lata/ programujemy parametry wędzenia,-temperaturę,czas,oraz przerwy w wędzeniu i dobieramy w/g własnych upodobań surowiec wytwarzający dym wędzarniczy.
Urządzenie zasilane jest napięciem 230V i posiada moc ok, 400 wat,ze względu na małą moc i regulowanie utrzymywania temperatury termostatem z małą histerezą zużycie energii elektrycznej jest znikome,/takie jak żarówki 100 W /h.
Wędzimy w prawdziwym dymie z naturalnego drewna.
Na ok.100 gramach naturalnego drewna liściastego,/olcha,wiśnia, dąb,grusza,buk,itp/, trocin czy herbaty możemy wędzić nawet dwa dni.
W tej wędzarni wędzić możemy wędliny,wyroby wędliniarskie, ryby,drób,sery etc.
Wymiary zewnętrzne urządzenia: 42x28cm, wys.80cm. Wędzarnia może również być wykonana o innych wymiarach.
ILE SZYNKI W SZYNCE
” W przemyśle mięsnym i drobiarskim przy produkcji różnego rodzaju wędlin-wędzonek i kiełbas-stosowane są powszechnie izolaty i koncentraty białka sojowego.Oto przykładowa receptura wyrobów produkowanych przez czołowe polskie zakłady mięsne i drobiarskie.”:
S z y n k a W i e p r z o w a
* Mięso wieprzowe kl I | 80,00kg |
* Mięso wieprzowe kl III | 20,00kg |
* Polifosforan | 0,45kg |
* Karagen | 1,00kg |
* Cukier | 0,8Okg |
* Izolat białka sojowego(SUPRO 595,IPSO MRd) | 3,00kg |
* Mąka ziemniaczana | 1,00kg |
* Askrobinian sodu | 0.10kg |
* Przyprawy | 0,20kg |
* Glutaminian sodu | 0,20kg |
Oczywiście Woda – 80kg
Stosowana ilość wody i chemii może być większa i mniejsza w zależności od wyrobu ceny i odbiorcy.
Stosuje się preparaty chemiczne jak np:niektóre z wielu: emulgator zawierający środki wybarwiające i stabilizujące barwę
Kombinacje płynnych substancji czynnych z fosforanami ,aby optymalnie uwolnić białka
– preparat doskonale maskujący niepożądany smak tłuszczu i galarety
– preparat polepszający wydajność
– preparat intensyfikujący wybarwienia i poprawiający barwę
– preparat poprawiający teksturę wyrobów
– Preparat zapobiegający wyciekom
– emulgator tłuszczu
– środek wspomagający stabilizację struktury
– środek poprawiający teksturę poprzez wiązanie wody
– środek zapobiegający wyciekom i wiążący wodę na zimno
– preparat barwiąco stabilizujący
– komponent do uzyskania brązowej powierzchni wyrobu
– środki zawierające azotan potasu
– regulator świeżości
– dodatek stabilizujący współczynnik ph na okres wielu tygodni
– regulator utrzymujący wyrób w stanie świeżym przez wiele tygodni
– preparat podwyższający zdolność wchłaniania wody oraz podatność skórek na proces emulgacji
– preparat poprawiający jędrność,i zapobiegający mazistości wyrobu na powierzchni poprawia kolor
– preparat przedłużający trwałość
– preparat zapobiegający wytwarzaniu się pleśni na wyrobie
– preparat utrzymujący świeżość
– preparaty wzmacniające smak
– preparat uszlachetniający smak
– preparat niwelujący niepożądany posmak tłuszczy
– aromat dymowy
– preparat dymu wędzarniczego
Oraz wiele innych preparatów chemicznych.
Czy wiemy co dzieje się z wyrobami, które nie zostały sprzedane ,a termin ich przydatności do spożycia się skończył?……. lepiej tego nie wiedzieć.
TA WĘDZARNIA POZWOLI PAŃSTWU UNIKNĄĆ SPOŻYWANIA WIELU NIEKORZYSTNYCH SUBSTANCJI, ZACHOWAĆ ZDROWIE I WITALNOŚĆ.
„Pożywianie powinno być lekarstwem , lekarstwo pożywieniem” oraz „Pożywienie może dać zdrowie ale również zabić”powiedział przed wiekami HIPOKRATES tworząc wiele tomów swych dzieł poświęconych właściwemu odżywianiu i naturze pokarmów.
Warto wspomnieć że jest to prototyp urządzenia i w ostatecznej wersji dla klientów będzie on wykonany w estetycznej i nowoczesnej formie. Wynalazca poszukuje inwestora do produkcji oraz dystrybucji urządzenia.
Zainteresowanych inwestycją zapraszamy: http://www.zielonydziennik.pl/forum/nasz-bazar/wynalazca-poszukuje-inwestora-produkcja-wedzarki-domowej
Życzę Smacznego i Dużo Zdrowia
Zbigniew Andruszkiewicz
Spójrz na stronę internetową www.edisonx.com.pl