Beyonce schudła 10 kilogramów w 15 dni na detoksie cytrynowym, Gwyneth Paltrow wróciła błyskawicznie do figury sprzed ciąży dzięki detoksowi dr. Joshi, którego zalety zachwala też Oprah Winfrey i Kate Moss.
Grażyna Wolszczak, jedna z najpiękniejszych polskich aktorek, również używa regularnie detoksu i, jak wyraźnie widać, wspaniale jej to służy. Detox nie jest jednak i nie powinien być sposobem na schudnięcie- to jego efekt uboczny- ale na odzyskanie zdrowia. Nasze organy zmęczone trawieniem ciężkich posiłków, jakie spożywamy w czasie zimy, potrzebują odpoczynku, awiadomo przecież, że podstawą zdrowia są zdrowe organy wewnętrzne.
„Na jednej z konferencji prestiżowego Królewskiego Towarzystwa Medycznego w Londynie 57 czołowych lekarzy z całej Europy potwierdziło, że przyczynami około 90 % przewlekłych chorób są zatrucie toksynami z jelit i niedobory witaminowo-mineralne.”
Dobrze przeprowadzony detoks przywraca skórze promienność, oczom i włosom blask, przyspiesza przemianę materii i daje zastrzyk cennej energii tak potrzebnej po zimie. Należy jednak pamiętać, że do detoksu trzeba się przygotować i trzeba z niego umiejętnie zejść.
Każdorazowe odtruwanie ciała zaczyna się od udrożnienia i oczyszczenia jelita grubego poprzez zmianę diety stosowaną równocześnie z przeczyszczaniem tego odcinka ziołami czy hydrokolonoskopią. Do tematu detoksu trzeba podejść odpowiedzialnie i w momencie jego przeprowadzania zapewnić sobie potrzebny ku temu czas i spokój.
Dieta cytrynowa została opracowana w 1941 roku i spopularyzowana przez Petera Glickma w książce ‘Schudnij, zyskaj energię i bądź szczęśliwsza w 10 dni’. Zaletą diety jest znaczna utrata wagi, nawet do 10 kilogramów i dogłębne oczyszczenie jelita grubego za pomocą roztworu z soli.
W czasie detoxu pija się dziennie od 6 do 10 szklanek lemoniady ze świeżych cytryn, pieprzu cayenne oraz syropu klonowego. Oprócz tego rano i wieczorem należy pić napar z ziół przeczyszczających i roztworu soli.
W czasie detoxu nie spożywa się żadnych pokarmów.
Przepis na lemoniadę- 6-10 szklanek dziennie
- Do 300 ml lekko ciepłej wody dodać:
- 2 łyżki stołowe syropu klonowego (grade B) lub syropu z agawy
- 2 łyżki stołowe soku z świeżej cytryny
- 1/10 łyżeczki pieprzu cayenne
Rano i wieczorem
Należy pić roztwór z soli na pusty żołądek, przyrządzony z 2 łyżeczek soli na około litr ciepłej wody.
Dieta warzywno-owocowa– Intensywna – Czas: do 6 tygodni
Doskonała na wiosnę, gdyż opiera się na jedzeniu świeżych, sezonowych warzyw i owoców o niewielkiej zawartości cukru. Obniża poziom „złego” cholesterolu, wysokie ciśnienie krwi i ułatwia oczyszczanie jelita grubego.
Należy spożywać warzywa w każdej postaci oraz sezonowe owoce zarówno na ciepło jak i na zimno.
W połączeniu z ruchem, dieta głęboko oczyszcza organizm z toksyn.
Więcej informacji można znaleźć w książce autorstwa dr Ewy Dąbrowskiej „Ciało i ducha ratować żywieniem”
– Dieta dr Joshi – Łagodna – Czas trwania: 21 dni
Zwana także dietą gwiazd, gdyż używają jej najpiękniejsze kobiety Hollywoodu.
Dieta dr Joshi polega na przywróceniu naszemu organizmowi alkalicznego ph. Z tego też względu unika się zakwaszających pokarmów takich jak:
Czerwone mięso, produkty mleczne, owoce, zboże, alkohol, orzechy, ziemniaki, dżemy, kawa, cukier, chleb wypiekany na drożdżach i czekolady.
Można zaś jeść do woli:
warzywa (z wyjątkiem pomidorów i papryki), białe mięso, ciemny ryż, białe lub kozie sery, ryby, naturalny miód, oliwki, soję czy soczewicę.
Należy też pić herbaty ziołowe i 1,5 litra wody dziennie.