To, że miód ma bardzo dużo właściwości wiedzą chyba wszyscy. Ma zastosowanie bakteriobójcze, uodparniające. Ma słodki smak, wielu z nas zamiast cukrem słodzi miodem, ponieważ jest on zdrowszy.
* Owoce morza – smaczne i zdrowe
Starożytnie Egipcjanie leczyli miodem, np. wrzody żołądka, czy też rany skóry.
Co ciekawe jedną z właściwości miodu jest zdolność konserwacji żywności, ponieważ zawiera on kwas askrobiowy, flawonoidy i różne enzymy. Miód to także bogactwo witamin takich jak A, C, czy K. Zawiera też duże ilości przyswajalnych cukrów prostych.
To dlatego dodaje on nam tyle energii. Dorośli powinni spożywać miód kilka razy dziennie. Można nim słodzić herbatę, mleko. Może służyć jako składnik ciast, albo dodatek do kanapek. Ciekawym pomysłem jest jedzenie jogurtu naturalnego z miodem, to pyszne rozwiązanie a na dodatek jest to wartościowy produkt spożywczy.
Miód służy nam jednak nie tylko w celach zdrowotnych. Używa się go także do produkcji kremów, peelingów, maseczek na włosy czy też płynów do kąpieli. Wiele kosmetyków zawiera ten cenny składnik, ponieważ miód jest środkiem pomagającym w nawilżeniu i utrzymaniu odpowiedniej wilgotności skóry. Nawet legendarna Kleopatra zażywała kąpieli z mlekiem i miodem, by zachować młodo wyglądającą skórę.
Miód można stosować na wiele sposobów. Jako smaczny dodatek w naszej diecie, poprawi nasze samopoczucie, może pomóc nam, gdy jesteśmy przeziębieni, dodać nam energii, a także poprawić wygląd naszej skóry, by stała się miękka i delikatna.
Warto używać naturalnych produktów, są one lepsze i zdrowsze.
www.ZielonyDziennik.pl, Aneta Świderska
Zauważam, że miód teraz wrócił do łask. Wiele się pisze o właściwościach leczniczych, gatunkach, produkcji. Do ciekawych miodów należy też miód Manuka (MGO), który stosuje się w leczeniu trudno gojących się ran.
No tak wcale się nie dziwię, że to płynne złoto patrząc choćby na ceny tych zagranicznych miodów. A oprócz manukowego miody life mel też cenne, ba! nawet najcenniejsze.