Dzisiejszy wpis dotyczy zdrowego odżywiania ,co jeść a czego unikać by nie zachorować na raka.Amerykański Instytut Badan nad Rakiem stwierdził w swoim raporcie że nieodpowiednie odżywianie stwarza zagrożenie powstania choroby nowotworowej u mężczyzn 40% a u kobiet 60% więc warto przyjrzeć się temu co spożywamy. Substancje rakotwórcze gromadzą się bardzo powoli,zatruwając nasz organizm z dnia na dzień.Unikajmy więc pokarmów zawierające podejrzane substancje (najwięcej ich znajdziemy w produktach wysoko przetworzonych).Bardzo dużo substancji rakotwórczych znajduj się w produktach tłuszczowych,nieświeżych,wędzonych . Odpowiednim pożywieniem są warzywa,owoce ale wyhodowane w naturalnych warunkach nie tak jak pomidory szklarniowe (wata-woda-nawóz).Bardzo lubię pomidory,lecz unikam kupowania ich w okresie zimy wiem jak je uprawiają .Pomidor uprawiany na naturalnym nawozie ma inny smak.Warzywa i owoce zawierają składniki które zwiększają siły obronę organizmu i przeciwstawiają się szkodliwym związkom,które to zwiększają ryzyko powstania raka. Najważniejszymi składnikami które znajdziemy w warzywach to witaminy A.C i E.sole mineralne (magnez,wapń,selen).Najwięcej witaminy A znajduje się w wątrobie zwierzęcej,tranie o raz o połowę mniej w maśle,śmietanie.Ale spożywając marchewkę,pietruszkę,szpinak ,cebulę które zawierają duże ilości karotenu.Który to karoten w organizmie przetwarzany jest w witaminę A. Witaminę C znajdziemy w dużych ilościach w owocach dzikiej róży ,czarnej porzeczki,koperku oraz w owocach cytrusowych ,spożywanie naturalnej witaminy C chroni też nasze serca przed zawałem . Witaminę E znajdziemy w dość dużych ilościach w ziarnach pszenicy,owsa,kukurydzy oraz w marchewce ,cebuli.Ważną role w zapobieganiu raka maja celuloza i pektyny które bardzo szybko wymiatają z organizmu szkodliwe produkty które mogą być przyczyną powstania raka.. Doktor Gerzon jeden z najlepszych specjalistów w leczeniu raka mówił ze rak to zemsta natury za nieodpowiednie odżywianie coś w tym jest lepiej przyjrzeć się talerzowi co nami jest przed posiłkiem .W Tybecie bardzo skromnie się odżywiają w w niektórych porach wręcz głodują a jak długo żyją.Już za życia kopiemy sobie grób przy pomocy łyżki i widelca. Krzysztof Rogala RESVERATROL w Reserve